РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

KOГА ТО ПРИЗИВА СУЛЕЈМАН УГЉАНИН? 8. новембра 2011.

Filed under: 17. Moj поглед — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Средства jaвног информисања објавише, као ударну вест, да је полиција у Новом Пазару, по пријави једне грађанке, привела групу младића међу којима је био и син актуелног министра Сулејмана Угљанина. Ништа необично јер то је наша свакодневица.

Али, појављује се љути  т а т а.

Истина, не знајући шта је та група младића учинила и, да ли је, можда, полиција прекорачила овлашћења, што ће утврдити надлежни органи, симптоматична је реакција т а т е. Без утврђивања чињеничног стања, т а т а сазива конференцију за штампу, захтева одлучну реакцију Владе чији је т а т а члан, разрешење свих челника Полицијске управе у Новом Пазару и њихово удаљење из Новог Пазара. Ако се то не уради по захтеву т а т е,  т а т а ће обавестити међународну заједницу и тражити да снаге међународне заједнице обезбеђују грађане Новог Пазара

Кога то призива т а т а?

Ако се у Влади „бори“ за јачање институција система, онда је пут да се преко институција система, дакле, МУП-а, тужилаштва и Суда утврди чињенично стање и утврди одговорност оних који су, евентуално, изазвали инцидент или прекорачили овлашћења.

Шта значи призивање снага међународне заједнице? То значи да  т а т а  Сулејман Угљанин није променио своју ћуд, већ је само променио крзно/длаку и да су његови политички ставови окО Новог Пазара, Санџака и Бошњака – исти и увек исти, као и пре пет и петнаест година. Српска јавност врло добро зна какви су политички ставови Сулејмана Угљанина око статуса Бошњака, Санџака и „зелене трансверзале“. Угљанин, вероватно, највише прижељкује турске безбедносне снаге у Санџаку, како би још више „уситнио“ Србију, изазвао још један међунацонални пожар, а ватру полио бензином.

Угљанин је специјализацију, не из стоматологије (јер је стоматолог), већ из „политике“ завршио у Турској. Зато основано и предпостављам које он то безбедносне снаге прижељкује и одакле такав нетрпељиви однос према српској полицији.

Још је теже питање да ли због једног посланика који треба владајућој већини као тас на ваги, Угљанин треба да буде министар, па, макар, и без портфеља? Сада би Председник Републике, који је и формирао владајућу већину спајајући неспојиво, као и председник Владе, требало да искажу своју одлучност.

Како?

Да захтевају да се за 24 сата утврди чињенично стање  око евентуалног инцидента групе младића у Новом Пазару и да се за одговорне, по кратком поступку, утврди одговорност. То је један правац.

Други правац, одлучнији, је да се Сулејман Угљанин, због призивања авети из прошлости, смени са места министра и члана Владе, уз све политичке квалификације које заслужује.

Јавност очекује и реаговање врха Полиције и реакцију Председника Републике и реакцију председника Владе. Јер,  т а т а  је  т а т а  а министар је Министар. Т а т а  не призива међународне безбедносне снаге, већ то чини  Министар

                                                                                                                       Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s