РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПРИСИЛНО ОТЕТО НЕ МОЖЕ СЕ ПРИСИЛНО ДОБРОВОЉНО ДАТИ 9. новембра 2011.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

 Данас се две и по хиљаде националних и етничких група налазе у саставу 150 многонацоналних држава. Распадом колонијализма дошло је до настанка нових држава и нове карте поделе света. Друго прекрајање карте света настало је након распада социјалистичког система. Поново су настале нове државе. То настајање уследило је због економско-политичких али и цивилизацијско-религиозних узрока.

Свет се, према неким западним актерима, дели на различите цивилизације, међу којима су сукоби неизбежни. Након биполарног система свет је подељен на западне и незападне цивилизације.“Западна демократија налази се лицем у лице са екстремизмом и фундаментализмом других цивилизација и мора бити спремна на нови светски изазов.“

Западна демократија све проблеме настанка других цивилизација своди само на проблем цивилизацијско-религијске супротности. Запад, очито, подстиче лажно изједначавање међународног тероризма са Исламом, губећи из вида да и у муслиманском свету постоји екстремистичко деловање посебних муслиманских мањина; да Муслимани не живе у одвојеном и у себе затвореном свету; да корени тероризма нису у Кур’ану јер он садржи и обиље позива на мир и трпељивост; и, на крају,  историјски допринос муслиманских научника науци, уметности, образовању – допринос је фундаменту светске цивилизације.

Подела света према цивилизацијско-религијском принципу нанела би огроман ударац, не само на глобалном нивоу већ и унутар многих вишенационалних држава. Оваква подела све више би  стварала услове за пораст сепаратизма који је данас највећа опасност савременог света, од које није нико сигуран, па ни најбогатије и уређене вишенационалне државе.

Заштита општедемократских вредности није могућа из простог разлога што свака нација или народност располаже својом судбином, а свака цивилизација има своје специфичности, што се мора уважавати. У време распада колонијалног система и стварања нових држава, формула “самоопредељење до отцепљења“ добила је свеопште признање и унесена је у Повељу Уједињених нација.

 Ова формула је на снази иако су до данас многе околности промењене. За ово време у први план се ставља задатак стабилизације, не само на државном нивоу већ и на међудржавном. Принцип територијалне целовитости држава се мора поштовти јер, у супротном, може уследити мноштво жаришта насиља ако би уследио талас одвајања националних мањина или етничких група и формирање нових држава. Међународни односи нашли би се у хаосу.

Глобални демократски прилаз мора бити принципијелан уз уважавање различитости цивилизација. Неприхватљиво је да се под глобализмом покривају сепаратистички покрети, јер сепаратизам данас може бити интерес неких развијених  земаља, али већ сутра, када се код њих појави, може да буде разарајући.

Право на самоопредељење до отцепљења“ не сме доводити до противуречности у заштити територијалне целовитости државе. Из овог проистиче закључак да је стварање нових држава могуће на основи не само и једино самосталне одлуке самоопредељујуће или етничке групе, него уз сагласност оног дела становништва које не жели издвајање и које остаје у датој држави. Ако такве сагласности нема, једини пут за решавање националног питања јесте аутономија у оквиру државе која чува своје јединство. Аутономијом се самоопредељујућој националној или етничкој групи дају највиша права у економској, политичкој или културној области.

Као чланица УН природно је да поштујемо њене повеље и да се за њих залажемо. Ту нема спорних питања. Они који хоће државу Косово немају сагласност грађана који живе у републици Србији, те због тога нема основа за формирање нове државе. НАТО пакт је подржао сепаратизам на Косову и Метохији и насилно наметнуо међународну управу. Да  би оправдао своју агресију стално врши притисак на Србију с циљем да насиље претвори у добру вољу. Нашли су модел преговора којима би се дошло до решења која су у складу са њиховим интересима: „Ви преговарајте, али исход преговора да буде онако како вам кажемо.“

Суштина се своди на давање сагласности Републике Србије на стварање нове државе. Нема никакве логике да нешто што је силом отето,  претворимо исто то у – добровољно дато.

                                                                                                                                          Д. Р.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s