РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

БИЛБОРДИ: ЗАБЛУДА, ПРЕВАРА И ШАРЕНА ЛАЖА 14. новембра 2011.

Filed under: 17. Moj поглед — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Готово сви градови, па и наша Рума, имају приличан број билборда са којих се упућују разне пропагандне и маркетиншке поруке. И све то тако бива док не почну предизборне активности, још док народ, намрштен и унесрећен, бесциљно иде улицама са празним кесама, завирујући у излоге продавница. Понуда поприлична, али празни џепови изазивају само уздахе, по коју псовку и стид пред сопственом децом. Како им објаснити зашто нема патика, тренерке, дукса… а има толико дроге, мотора, џипова и чега још сличног.

А онда свиће ново јутро. На билбордима велике фотографије страначких лидера са порукама за бољи живот. Неко погледа поруку и благи осмех са билборда, неко гунђа, неки, опет, и не дижу главу, желе себе да поштеде бар тог стреса. А на билбордима готово исти ликови, само су неки променили марке одела и страначки дрес.

Један (два) од таквих билборда привлачи појединачну пажњу појединих грађана. Управо се ради о лику који није променио професију, није променио ни ћуд ни „благи“поглед, али је променио дрес и сада нуди „Покрет за Руму“. И ништа не би било чудно, да тај лик већ деценију није на билбордима, да није човек из сенке, са двојном моралом и нечасним и нечистим потезима. Никад први у општини али међу првима у замешатељству, од трговине са запошљавањем до двојних стандарда код одузимања одборничких мандата.

И тако, нижи растом, демонстрира своју политичку моћ повишеном дозом осионости. Не поштује ни своје речи, ни дати потпис. Активира бланко оставку одборника који је имао свој став (а није „смео“ да га има) и тај одборник остаје без одборничког мандата. Тај исти „морални лик“са билборда – напушта своју одборничку групу и своју странку, али му онај други морал, онај други његов стварни морал, не дозвољава да активира своју бланко оставку. Морално, нема шта!

Нема шта, лик са билборда, иначе магистар фармације, очито добро зна да измеша лекове који чак ни код њега не изазивају алергијске промене. Али зато алергију могу да добију они грађани који поверују лику са двојним моралом да ће „препородити“ Руму.

 Иако је по вокацији фармацеут, добро се сналази у веледрогеријском маркетингу и јавним набавкама. Изузетно води рачуна о здрављу грађана, јер често са веледрогеријама или произвођачима лекова путује по Шпанији, Француској, Индији…и то само ове године, дакле, користи све благодати које му пружа неорганизовано друштво, где доминира двојни морал, уцене, слаткоречивост, лична корист, без и једне праве општедруштвене, за грађане корисне, иницијативе.

Зато грађани треба добро да анализирају и ликове са билборда, осмех, поглед, испружен прст, немушту поруку човека без дела и акције, човека са двојним или вишеслојним моралом.

Или, можда је најбоље, не гледајте билборде, оцените сами ко је шта урадио и ко шта може да уради, јер, ускоро, на изборима одлучујете о својој судбини.

До сада се много веровало и зато нам овако и јесте.

                                                                                                            Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s