РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

КОЛИКИ ЈЕ ПУТ ОД НЕИСТИНЕ ДО ЛАЖИ? 21. новембра 2011.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Једног магловитог новембарског јутра освану вест да је у Руми, у последње три године, запослено 960 грађана, највише од свих сремских општина. Вест веома охрабрујућа, само да је још и  и с т и н и т а. Општински челници послужили су се „прочитаним“ Динкићевим триком као што је била вест: „Грађани „добили“ 1000 евра бесплатних акција“.

Да би се запослило 960 радника требало би да буде отворено бар 50 малих и средњих предузећа и бар три индустријска, савремена постројења –  фабрике са по 200-250 запослених. И то је   н а ј м а њ е   што се очекивало од локалне самоуправе.

Али, авај… Мали број малих и средњих предузећа, од којих се за 10 зна да су се основала и развила у последњих 10 година, а нових индустријских постројења – фабрика, ни на видику. Где се то онда запослило ових нових 960 радника? Веровали или не, то је нови, маркетиншки, политички трик. Уствари, то је лажно заблуђивање грађана.

Оштроумни румски политичари „досетили“ су се да  с в а  с е љ а ч к а   регистрована домаћинства пријаве као запослене и тако запослише и добар део сељака-земљорадника, који имају и по 85 година живота. Основни мотив за даљу регистрацију сељачких домаћинстава су субвенције које држава одобрава по хектару обрадивог земљишта. Ти сељаци су и до сада орали, сејали, копали, брали, продавали…као што ће чинити и од сада када су регистровали своје пољопривредно домаћинство. Да ли су то новозапослени? Наравно да   н и с у… Поставља се стварно питање да ли је  л а ж  ново мерило вредности у новом систему без система?

Други пример „повећања“ запослености је мањи број   п р и ј а в љ е н и х   незапослених код Националне службе за запошљавање. И,  т о   је други   т р и к,   да не кажем   л а ж,  актуелне локалне власти.

            Свим несретницима који се налазе на евиденцији незапослених, добро је познато у којим условима се „скидају“ са евиденције незапослених иако се незапошљавају. Тако се привидно смањује број незапослених и „повећава“ број запослених, само што ти запослени не иду на посао нити имају било какву надокнаду.

Господо општински челници!

Да ли ви баш   т о л и к о   потцењујете интелигенцију ваших суграђана којима обећавате бољи живот? Да сте урадили оно што нисте и да сте знали оно што не знате, тада бисте, стварно, и у овако тешкој економској ситуацији, запослили бар тих 960 грађана.

            Овако, служите се оним чиме се служе нечасни људи, људи без морала, људи који су потпуно заслепљени својим незнањем.

На крају, и сам Млађан Динкић би вам позавидео на идеји, довитљивости и начину пласирања вести.

                                                                                                                       Стево Јурић

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s