РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

НАРОДНА СКУПШТИНА КАО БУВЉА ПИЈАЦА 24. новембра 2011.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Између Народне скупштине Србије и бувље пијаце нема велике разлике. На бувљој пијаци је шаренило разних роба и купаца, у Народној скупштини шаренило одеће, обуће, кравата и шаренило идеја, али не много интелигентних и интелектуалних.

И на бувљој пијаци и у Народној скупштини се тргује, цењка и уцењује. У чему је разлика? На бувљој пијаци се тргује, цењка и уцењује око куповине роба и размене роба између трговаца, препродаваца и купаца. У Народној скупштини се тргује, цењка и уцењује са посланичким мандатима а у последње време најскупљи је зелени тастер (ЗА) на тастатури за гласање. Најсвежији примери су са гласања у Народној скупштини одржаног 21.и 22. новембра 2011. године, о 27 законских „пројеката“.

Првог дана гласања,  дакле 21.новембра т.г, таман кад је скупљено (или скрпљено) 126 посланика, после извесног времена „нестао“ је један посланик УРС-а, кажу, шеф посланичке групе, и – Скупштина је остала без кворума. Прекида се рад, Скупштине, дневнице и путни трошкови као и трошкови преноћишта уредно су подигнути, ручало се  у скупштинском ресторану за 100 динара… и нова седница је заказана, са истим дневним редом, за следећи дан, дакле 22. новембра т.г.

Али, ту није крај приче. После подне и ноћу тражи се „кворум“ посланик и налази се спасоносно решење да се убеди један посланик који је због избушених гума на свом „аудију“ још пре три месеца замрзнуо свој мандат док полиција не пронађе виновнике – бушаче гума.

Пошто је тешко, или, готово немогуће наћи иглу у пласту сена, владајућа коалиција „мора“ да тргује са својим „замрзнутим“ послаником. „Замрзнути“посланик Есад Џуџевић, да би остварио циљ свог шефа, иначе министра у Влади (о чему сам писао) – захтева да се и без утврђивања чињеничног стања око привођења министровог сина у Полицијску управу у Новом Пазару, био он одговоран или не, с м е н и   начелник ПУ у Новом Пазару, који је, успут, и Србин. Владајућа коалиција  прихвата  ту уцену, прихвата предлог и „морални“ посланик одмрзава свој мандат. Обезбеђује се већина у Парламенту, има се 126 сигурних гласова, свих 126 зелених тастера се пали и усваја се 27 Закона. Квалитет законских пројеката није битан, то ће тек, и овако незаинтересовани грађани, осетити по својим џеповима.

О каквом моралу појединих посланика уопште може да се говори? Сваки коментар био би сувишан.

Ово је само најсвежија трговина и уцена у Народној скупштини. Дакле, власт не преза ни од чега. Грађани, сутра бирачи, ћуте и трпе плашећи се да ли ће добити социјалну помоћ, да ли ће добити храну у народној кухињи, да ли ће им лекар преписати плави или бели рецепт (иако то не зависи од лекара), да ли ће их инспекција наћи да раде „на црно“, да ли ће…, да ли ће…

И када упоредимо бувљу пијацу и Народну скупштину – ипак има разлике. Поштенија је трговина на бувљој пијаци. Цењкања има, али се продавац и купац договоре, или за новчану накнаду вредности, или за робну размену.

У Народној скупштини посланици се купују за (новчану) надокнаду или се тргује са људима. Трговина људима је тешко кривично дело, за то се одговара.

А шта је ово у народној скупштини?

Бувља пијаца је мало дете за „идеје“ трговине у Народној скупштини.

Зато је боље ићи на бувљу пијацу него гледати суморне, неинтелигентне и неморалне преносе Народне скупштине.

Једино, ко хоће да се „едукује“ из области чињења кривичних дела, нека прати преносе и учи од Народне скупштине.

                                                                                                                     Стево Јурић     

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s