РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ТАЧНО У ПОДНЕ : ЈУБИЛЕЈ, РЕЧ И СРЦЕ 24. новембра 2011.

Filed under: 05. Култура — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Јубилеј поводом 150 година читалишта у Руми, пригодном свечаношћу обележила је јуче у подне, 23.11. а године ове,  Градска библиотека “Атанасије Стојковић“. Историјски и архивски  извори бележе да је прво читалиште у Руми основано 1861. године. Оснивање румског читалишта ударило је темеље организованој набавци и дистрибуцији књига и новина у нашем региону али и шире. А све то и данас траје, саременије, развијеније, боље.

Колико су ти темељи јаки доказује успешно, надахњујуће трајање ове институције. Све до данашњих дана, у готово љубоморној битци за сваког читаоца или аутора који жели да се баш у овој институцији промовише, Градска румска Библиотека је прави светионик културе у поплави нових медијских израза који харају двадесетпрвим веком. Ово, готово бесомучно харање, срећом, губи битку с књигом, с писаном речју. Гости и честитари на свечаности су то најбоље потврдили. Нису само дошли „ у гости“, што би ка’зли Сремци, него су донели своја срца на длану у виду изговорених речи кроз факта о читању, читалаштву, читалишту… а дарови су само прикладно пратили догађај.

У Читаоници Библиотеке ( да, јако су заслужена ова велика слова) , после уводног и поздравног  говора господина Жељка Стојановића, директора ове институције, као и председника Општине Рума, господина Горана Вуковића, својом Беседом о књизи академик Миро Вуксановић донео је величанствено светло о писаној речи и књизи као њеном чувару, као први поклон Румском Читалишту. У Беседи је леонардовским нијансама показано благо какво је књига, фином нити нацртано као победник над писменошћу информатичке технологије оличеној у диску.

Други поклон из руку академика Вуксановића, не мање велики и битан, је књига у издању Матице српске – Библиографија издања из свих земаља и на свим језицима које је походило дело Нобеловца Ива Андрића, а поводом, такође великог, овогодишњег јубилеја – 50. година Нобелове награде… Ову књигу обилне грађе, али и импозантног физичког обима, пратило је још 149 књига у поклону Матице српске и тако је свака година слављениковог трајања добила, ето, књигу.

О историјату читалишта и читаоница у Срба проф. др. Десанка Стаматовић је минуциозном прецизношћу, уосталом као и у својим књигама и научним радовима о истој теми, показала историјско – културолошки значај читалишне културе.

О будућности књига и библиотека  проф. др. Жељко Вучковић (Катедра за библиотекарство, Педагошка академија, Сомбор) је правим малим дуелом са информатичком технологијом показао колики је рат за данашњег читаоца у разноликости медија који се читањем конзумирају. Али, срећом, писана реч, књига, и све чиме се пише – од камена, гушчијег пера, оловке… до тастатуре  мора да се      чита.

Уметнички део програма приредили су Марија и Бранислав Цвијић и  Александра Караџић, све млади и успешни људи, музички уметници из Новог Сада..

И, на крају, мали коктел за присутне, међу којима је било много гостију из о библиотека околних средина… разговори свечара, честитара и публике у неформалној атмосфери…, ма, таман за пуно срце. Много је таквих пуних срца било јуче тачно у подне….

Аутор ових редова (60) је, као сасвим мало дете, јако давно крочио у румску Библиотеку – Читалиште и никад из ње ментално није изашао, колико год да није физички био у свом граду…

            Толико о снази темеља старих 150 година.

                                                                                                   Мира Швоња

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s