РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА: „Пријате љство“ политичких дахија и финансијских кабадахија 28. новембра 2011.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

У народу постоји изрека: „родбину не можеш да бираш, а пријатеље можеш“. Пријатеља не може бити много и они се бирају по истом менталном, моралном, пословном и, понекад, интелектуалном склопу. Како се времена мењају, народна изрека остаје, али се сада обично пријатељи бирају из интерeсa.

Зато остаје неразјашњено питање како политички челници бирају пријатеље? Пријатељски, морално, идејно, интелектуално или интересно? У овом  mix – у изгледа да се пријатељство, као што је и све друго деформисано у друштву, ствара, углавном, интересно. То пријатељтво траје док има интереса. Кад се од интереса остваре циљеви, или моћнији пријатељ западне у тешкоће, можда и криминалне воде, први пријатељ се одриче пријатељства, често не познаје „свог“ пријатеља. Е, то није пријатељски. Пријатељи се међусобно помажу и прави пријатељи се познају и доказују кад је пријатељ у невољи.

Прича се о познатим политичким пријатељствима која личе искључиво на интересне.

Један од лидера једне политичке странке имао је пријатељске односе са вођама земунског клана, земунски клан је завршио како је завршио, а политички лидер постаје све јачи. Други лидер је пријатељ са Миланом Беком који је, изгледа и заштитни, финансијски, знак страха. Неки лидер је пријатељ са Миодрагом Костићем (МК) који је био и директор странке. Опет, један лидер странке био је пријатељ са Зораном Дракулићем, исто бизнисменом. Сви у врху једне од странака су пријатељи са породицом Ражнатовић (Цецом). Станко Суботић – Цане био је породични пријатељ једног, на жалост, покојног лидера једне странке, а Суботић се бавио криминалним радњама од раних 90-тих година. И, ту није крај. Јер „универзални“ пријатељ Већине политичких лидера и партија је господин Мирослав Мишковић.

Овако, дакле, политички лидери, политички моћници, политички олигарси и политократе а „пријатељи“ финансијки олигарси, моћне технократе, својом финансијском моћи усмеравају политичке и економске токове земље Србије. И то све још без здушне помоћи из иностранства. А они  нас тек шамарају са обе стране, да нам више ни образи не бриде.

Спој политичке и финансијске моћи разорио је државу, раслојио друштво, уништио средњи слој и створио 5% богатих, 15% средње сиромашних, 60% сиромашних и 20% голих, босих и гладних.

Пријатељство, нема шта!. Њима је добро од капитала, Дедиња, јахти, џипова, велелепних вила у којима живе,  слава, крштења, великих поклона… Интересни пријатељи јашу овај народ. Народу остаје да мења вековну народну изреку с почетка овог текста, у нову: „породица разорена а пријатељи се разбежали због своје муке“.

Да ли су грађани – народ коначно препознали праве пријатеље и своје и пријатеље народа- грађана Србије и државе Србије?

Остаје да са резервом верујемо, све док се не докаже другачије у реалном животу, у пракси.

                                                                                                                                   Стево Јурић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s