РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПРИВАТИЗАЦИЈА 13. децембра 2011.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

У „Блицу“, бр. 5329, од 11.12. ове године, на страни 5, објављена је иницијатива Покрета акционара, радника и синдиката Србије „који се залаже за поништавање Закона о приватизацији и ревизији свих приватизација у Србији.“

Овај Покрет основан је дан раније, 10.12. 2011. у Крагујевцу. Залагање овог Покрета је и измена Закона о реституцији којим ће бити омогућено враћање друштвене имовине радницима од којих је она отета..

Наше Удружење подржава ове захтеве. Подсећамо да смо у ранијим обраћањима јавности истицали проблем приватизације. Приватизацијом је одузета имовина од огромног броја радника и иста поклоњена или продата у бесцење бмалом броју тајкуна. Имовина је била економско власништво радника са којом је од рада живео велики број породица у Србији. Уместо да радници постану акционари и на тај начин постану и правни власници имовине, остали су без акционарског власништва и тако су постали само радна снага као роба. Држава је лош послодавац. Приватизацијом је разорен привредни систем пре стварања новог.

Приватизацијом је суштински поништено право на рад тиме што су средства за рад одузета од радника без икакве надокнаде. Ако се Законом о реституцији враћају средства онима чија су била пре одузимања, онда и друштвена средства одузета од радника требало да се њима врате или надокнаде.

Само, свако враћање не треба да буде на терет будућих генерација. Оно што држава узме, поштено би било да врати.

                                                                                              Дамњан Раденковић

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s