РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

9.ДЕЦЕМБАР 2011. – НИЈЕ СУДЊИ ДАН 15. децембра 2011.

Filed under: 17. Moj поглед — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Девети децембар ове године очекивао се као историјски дан за Србију. Под утицајем медија стварана је клима у којој би требало одати велико признање проевропској политици коју је владајућа коалиција водила. Таква политика дала би лакши пут у предстојећим изборима владајућој коалицији и допринела неким променама у слабљењу опозиције. Од великих очекивања ништа се није догодило.Владајућа политика тврди да то није пораз јер предлог није одбачен већ је само померен рок за доношење одлуке о прихватању кандидатуре.Опозиција и одлагање сматра поразом јер је указивала на погрешно вођену политику.Уместо стварања јединства око вођења спољње политике, Савет ЕУ својом одлуком о одлагању кандидатуре створио је само већи међустраначки раздор.Одлагање кандидатуре не иде у прилог ни позицији ни опозицији а, врло веровато, ни ЕУ.

Неспорно је да пут у ЕУ има пун економски смисао јер је Србија део Европе. Природне су везе са европским земљама, не само привредне већ и културне, научне и многе друге. Нико није само себи довољан већ смо упућени једни на друге.

Избор пута је неспоран. Може бити споран начин утвђивања приоритета у вођењу укупне политике и националних интереса.

У жељи да се скрати време уласка у ЕУ позиција је највећу активност посветила спољњој политици. Постигнуто је равнотежно стање између пута у ЕУ и истовремени развој односа са осталим земљама које имају утицај на међународној политичкој сцени. Односи са ЕУ су били врло интернзивни. Усаклашавање законодавста Србије са европским је било и превише убрзано, тако да се поједини закони у нашој пракси не могу ни применити. Али то није спорно питање. Спорна је динамочка активност у спољњој политици, уз не-решавање проблема који су горући: висока стопа незапослености; ниска стопа привредног развоја; корупција; раслојавање и нестанак села; здравство; школство; пад животног стандарда и др. Успорено је и скоро занемарено све оно што чини унутрашњу политику земље. Држава је затајила у регулисању оквира за рад у свим областима рада и живота. Пут у Европу би био успорен нас ради. Нисмо се економски оспособили да будемо равноправни партнери, као да смо чекали улазак у богату европску кућу, па да онда решавамо све ове проблеме.Стално рачунамо на увоз стране акумулације из које бисмо се развијали. Скупи су ино кредити. Србија није без потенцијала. Постоје ресурси. Треба их користити. Без производње нема бољег живота. Мора се дефинисати макроекономски амбијент. Не може се водити економска политика само кредитно монетарном политиком.Том политиком једно банкарски систем профитира и једино он производи финансијску кризу. Нема развоја привреде без утвђене привредне структре. Потенцијал привреде је огроман али недовољно искоришћен.Села у Србији нестају, а село је битио у одржавању стандарда становништва, као и у дориносу наталитету. Без богатог села нема богате државе. Село је стално давало граду али нико није уложио у инфраструктуру села.Села су без путева, струје, воде, здравства и др. Недостаје програм развоја села.

На пут ка ЕУ пошли смо са проблемом који нисмо сами створили. Иако се ради о старом проблему нисмо успели да га решимо. И поред права на самоопредељење до отцепљења, које је ушло и у повељу УН, Албанци на Косову су прогласили независност. Независност се не може једнострано прогласити. Потребна је и сагласност оних са којима сте живели. Такве сагласности нема. Сепаратизам на Косову су подржале и чланице НАТО пакта. Највећи број земаља ЕУ признале су Косово као самосталну државу. Србија не може да призна државу на Косову јер би се тиме одрекла дела своје територије. Земље које су помагале Албанцима са Косова траже да се проблем решава дијалогом Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Преговори су увек бољи од неспоразума. Али преговори се одвијају између партнера а ми не можемо да прихватимо партнерски однос са непризнатом државом. Сами са собом не можемо преговарати. Ту је једино могућ монолог.Уместо посредника који би неутралан и непристрасан јавља се ЕУ као саучесник стварања нове државе. Шта очекивати од таквих преговора? Исход је јасан. Све што посредник предложи треба прихватити, јер ако тако не поступимо приговориће нам да нисмо компромисни и кооперативни. Будемо ли истрајни у одбрани свог става исто питање ће се јавити као услов прихватања кандидатуре. Преговои или условљавања ће ићи све док не прихватимо све односе са Косовом као државом, а само можемо да задржимо свој став да не признајемо Косово -државу. Најједноставније речено, морамо да, кроз споразум, дамо сагласност на сецесију а нигде то не пише.

ЕУ не признаје повељу УН и не признаје Резолуцију 1244, јер тражи њену промену. Нема никога у Србији ко би могао да да сагласност за државу Косово. Било би то неверство прошлим, садашњим и будућим генерацијама.

Стално је постојала тврдња да улазак у ЕУ није условљен решењем косовског проблема. Отуда смо и пожурили на пут у ЕУ, али смо се и бавили проблемом Косова. Изгледа да нисмо добро схватили прикривене намере водећих европских држава и њихову сталну примену двојних стандарда, или смо све то знали а ипак били упорни.

Одлагање кандидатуре је орочено али је и даље неизвесно. Не треба одустати али ваља смањити упорност.

Ваља се окренути сопственим проблемима у држави и чинити максималне напоре за савладавање сопствених проблема. Ту нема условљавања, уцена, ометања и успех зависи од нас самих. Треба превазићи страначке проблеме и изнад странака ставити интерес грађана који ће на најбољи начин вредновати успех оних који су одговорни за вршење функција које обављају после избора.

                                                                                                         Дамњан Раденковић

 

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s