РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

УМЕСТО ЗАКЉУЧАКА 16. јануара 2012.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Као што се види из једног дела текстова објављених преко Интернета и из Програма, Удружење грађана за препород општине Рума покренуло је низ активности. Међутим, добар део програмских активности  није реализован због, пре свега, незаинтересованости локалне самоуправе.

  • Удружење грађана је својом активниошћиу успело у томе да МУП измени своју Уредбу о регистрационим подручјима и да Руми ( уз Ириг и Пећинце) врати регистрационо подручје РУ. То је једини препознатљив бренд Руме који је исходило Удружење.
  • Без Основног суда у Руми остали смо „захваљујући“ народном посланику Влатку Ратковићу, који је повукао свој амандман, занемарујући  интересе грађана Руме, Пећинаца и Ирига (својих бирача) а поштујући своју партократију.
  • Интензивна активност коју смо водили да се Руми врати статус града није реализована, пре свега, због незаинтересованости локалне самоуправе. Сви Републички и покрајински органи којима смо се обратили у вези са овом иницијативом усмеравали су нас на то да ту иницијативу треба да покрене локална самоуправа. У непосредним контактима локални функционери су то обећавали, али су ипак, на крају, игнорисали 4.500 потписа грађана-бирача чије гласове ће, колико сутра, тражити приликом избора.
  • Ни један Министар здравља није одговорио на наш оправдани захтев да се врате хохорарни специјалистички прегледи ортопеда, хирурга и уролога при Дому здравља у Руми.
  • Министарство одбране одговорило је на наш предлог да се касарне на Аеродрому (изузетно место за индустријску зону – 130 хектара) и гарнизон у Железничкој улици (18,5 хектара) под повољним условима и роковима плаћања – откупи, али да локална самоуправа није показала интересовање, као ни за Дом ЈНА у Главној улици, који постаје руина.
  • Бесплатан превоз пензионера старијих од 65 година и стипендирање ученика и студената реализовано је годину дана касније од наше иницијативе.
  • Тек у четвртој буџетској години локална самоуправа издвојила је недовољан део средстава за аграрни буџет – помоћ пољопривреди, док наше раније предлоге, уз повољнији економски амбијент, нису ни разматрали.

Било је још низ иницијатива за свеукупан развој али у локалној самоуправи не само да није било интереса, већ ни воље ни жеље за успешнији развој Општине, решавање социјалних и других питања.

Изгледа да су се челници из локалне власти више задовољили куповином и вожњом џипом, школовањем своје деце у иностранству, изградњом викендица, вожњом приватним колима извођача радова на санацији и реконструкцији румских улица и путева; једноставно, тамо где су имали интерес.

Без обзира на све препреке, Удружење грађана ће и даље артикулисати захтеве и потребе грађана, са циљем да локална власт и грађани освесте и виде да стојимо на ивици понора.

                                                                   ***

Када су у питању макроекономски циљеви на нивоу Републике Србије треба констатовати следеће:

  • Република Србија, према свим параметрима, заостаје у развоју и има   најниже зараде у региону. Само тај податак је довољан да политички врх Републике и водеће политичке странке морају да остваре бар три основна задатка:

               -да позиција и опозиција, садашња и будућа, морају да успоставе консензус око основних стратешких питања, економско-социјалног развоја и националних интереса;

               -да се, уместо партократије, уводи демократија и определи државно уређење;

               -да се санкционише свака веза власти и политичких странака са организованим криминалом и да се свака врста криминала сече у корену.

Ако се власт и политичке странке опозиције консензусом не усагласе око ова основна три циља – пројектована макроекономска политика пада у воду.

Уместо раста, биће пад БДП-а, замрзавање плата и пензија (или чак смањење), мала заинтересованост страних инвеститора, пад запослености, велике социјалне тензије због даљег пада животног стандарда, са могућим непредвидивим социјалним немирима. Од крхке демократије иде се у анархију са несагледивим последицама. Са, евентуално, оваквим сценаријем чланство у Европској Унији може бити само мислена именица.

Дакле, одговорност лежи на политичким странкама, посебно њиховиом лидерима али и на грађанима који ће им дати легитимитет на изборима.

Зато грађани на изборима треба да размисле и определе се: да ли ће гласати за полититократију или ће гласати за своју будућност и будућност своје деце и унука.

Размислите и одлучите сами о томе, без уцена, притисака и поткупљивања.

                                                                               Удружење грађана за препород

                                                                                              општине Рума

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s