РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПРОМОЦИЈА „БЕЛЕ КЊИГЕ“ УГ ЗА ПРЕПОРОД ОПШТИНЕ РУМА 2. фебруара 2012.

Filed under: 14. Активности Удружења — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Првог фебруара текуће, 2012. године промовисана је „Бела књига“ Удружења грађана за препород општине Рума, са намером да се широј јавности представи досадашње деловање, као и  размишљања и ставови овог удружења у односу на садашњост државе Србије и општине Рума.

Садржај „Беле књиге“ је, поред уводних текстова, подељен у три сегмента.

Први део су текстови са блога Удружења писани у периоду август – децембар 2011. године. Овај блог функцонише уместо публикације РУМАГАЗИН која је издавана месечно (до сада 15 примерака), скоро све до почетка другог таласа економске кризе. Блог је веома посећен, поготову што се текстови налазе паралелно и на друштвеној мрежи Фејсбук.

Други део „Беле књиге“ су разни дописи којима се Удружење обраћало државним и локалним органима власти поводом разних ствари које је удружење сматрало за потребно да се решавају на адекватнији начин у односу на оно шта се у пракси ради. Уз сваки од тих дописа приказано је како су поједини органи реаговали у својим писаним одговорима.

У трећем делу „Беле књиге“ је Програм развоја и реструктурирања  на нивоу Републике Србије   и на нивоу општине Рума.  Програм има два сегмента и то су: Основи макро-економске политике   и  Основна стратегија развоја  и активности локалне   самоуправе у наредном четворогодишњем периоду (већ објављено на овом блогу). Овај трећи, последњи  део „Беле књиге“ завршен је закључцима који сумирају актуелне ставове Удружења.

На промоцију су благовремено позвани апсолутно сви релевантни фактори друштвено-политичког и невладиног сектора са територије града и целе општине, као и медији. Међутим, одазвала се неколицина, и то: представници КП, Покрета социјалиста, СДП-а (партија г-дина Расима Љајића), представници Војних пензионера и ПУПС-а, као и Председник СССС за Руму, Ириг и Пећинце. Позиву су се одазвали и поштоваоци и симпатизери овог удружења још од његовог оснивања.

Овакав одзив, надамо се, није био овакав само због изузетно хладног времена. На промоцији су позвани коментарисали успешан обиман рад и активности Удружења у његових преко четири године постојања у којем је много тога постигнуто, но, у средини која је формално била готово „глува“ за све постигнуто. То укључује и „тиху“ забрану чак и локалним медијима (а камоли већим) да прате овај рад, из чега се види колико су медији „независни“. Зато овај блог и служи – да људи виде да и мала, али одабрана, структура може да даје допринос развоју своје средине. А исто тако, ево, и овом приликом позивамо све који хоће да прикажу своје ставове о којој год желе теми,  у складу је са  Законом о информисању, да нам пишу на мејл адресу udruzenje.ruma@gmail.com

С обзиром на профил присутних није чудило што је ова промоција окупила оне структуре које су окренуте ка социјално-економској провенијенцији.

Овом промоцијом Удружење грађана није се „удавало“ пред предстојеће изборе. Но, није хтело ни да покаже да је незаинтересовано за све оно што сналази транзициону Србију у условима светске али и унутрашње дубоке и вишеслојне кризе. И не само да није незаинтересовано већ нуди здрава, стручна и примењива решења.

Сви заинтересовани могу добити штампани примерак „Беле књиге“ радним данима од 9-11 часова у просторијама Удружења у Железничкој 16, уз напомену да је тираж ограничен.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s