РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

П А Н И К А 2. априла 2012.

Filed under: 17. Moj поглед — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

                 Нова појава на војвођанском политичком тржишту!!! Навали народе, још мало па нестало!

Шта год да се (у) Војводини спрема у изборима и постизборној фази, једна појава је заиста чиста неподопштина. Прво зато што је појава потпуно непримерена предизборном тренутку у покрајини која држи до себе. Друго, показује колико је морално дно већ веома близу, до мере да вас мора ухватити паника.

Наиме, апетити кандидата за високе покрајинске функције у било којој и било каквој формацији коју ће искомбиновати у постизборним коалицијама, су толики да су кандидати лично, муњевито почели распуштати општинске одборе где год им је неко за нешто битно у локалним срединама рекао не. Где се неће да покрајински одбори  буду газде  у локалним заједницама Дакле, ко год се супротставио будућим покрајинским челницима у њиховим предизборним конструкцијама – добио је шут карту из општинског одбора. У 5 до 12 пред изборе! Манир који оставља без текста. За непуних месец дана у Руми су то доживела три општинска одбора, дакле три партије. Можда ће их бити и 5, јер виси у ваздуху којешта.

Распуштени се онда, због већ започетих предизборних радњи, престројавају у лету, расцепљени. Неки праве нову структуру са онима који су лојални идејама  на локалу. Други део расцепљене формације остаје одан харизматичним покрајинским кандидатима и њиховим “причама за лаку ноћ“ који су и “поцепали“ предходну целину. Трка за потписима и сигурним гласовима добија страховит  темпо а времена је мало. Шести мај делује као да је сутра. Изборни успех ће бити прави подвиг за неке. Евентуални неуспех, односно недовољан број гласова за парламентарну већину, резултираће коалицијама. Биће и природних и неприродних, обеју на извоз.

А шта то снађе покрајинске изборне кандидате да на локалу широм Покрајине направе овај рашомон? Осим што их је снашла паника, јер велики број бирача почиње да схвата фарсу која траје деценију, повратила им, се у пуном интензитету, најгора и најнеизлечивија болест на свету, болест звана власт. И то она окорела, оличена у апсолутној моћи “главног“ да се он пита о свему, од врха до “доле“. Сам тај израз доле толико је јасан, толико добро описује њихов однос према локалној заједници. Не, не користе га у обраћању јавности. Сад је еуфемизам “…грађани и грађанке у локалним заједницама“. Као да ниво није исти ако смо у демократији. Као да нисмо партнери из већих и мањих средина одани општој идеји добра. Као да смо и даље “далеко од својих“ кад смо у центру моћи. Да јесте тако, доказује и то цепање бирачког тела на локалу.

Обашка што се у изборне тимове покрајинских кандидатских структура убацује гомила нових фаца нејасног лика, каријере, мотива и разлога да одједном улазе у предизборни трку. А покрајинске кандидатске структуре, уместо да се баве реалним пројекцијама и намерама да ваде ову Војводину из блата у којем је захваљујући, опет, њима (па, они су ту, сви исти, већ 10 година!), потпуно изгубљене у својим постизборним очекивањима, скупљају те неке ликове вероватно, као и обично, због неког танте за кукурику. Опет и опет.

Као да није јасно да је већ све одлучено негде јако далеко одавде, да је  изборна 2012. одавно планирана као изгубљена година. И као да није јасно да Њ, в. Грађанин најзад почиње да тражи јасан, конкретан, одржив и подношљив излаз из чабра.

Али ће највише пазити кога заокружује 6. априла ако је, уопште већ утувио да држава или покрајина првенствено зависи од стања у локалним заједницама, од стања у микроекономији, а не обратно. Ако Њ.в. Грађанин, апатичан и згађен, уопште изађе на било које изборе.

Но, имају покрајински изборни кандидати (а и сви остали) и за то лек: сакат изборни систем у којем 51% од изашлих бирача, макар их изашло само неколико процената, омогућава “пеглање“ резултата према жељи лика и дела који се кандидује. На било ком нивоу. Али…то су правила вољене ЕУ. А мора се по правилима…

Докад ће због неподопштина покрајинских изборних кандидата да нам иде овако на локалу? Дотле док њих не прође паника да ли ће опет довољно ућарити и окористити се кад дођу на власт.

И док бирачи коначно не схвате да је у њиховим главама  и рукама све. Ама баш све

Мира Швоња

Advertisements
 

One Response to “П А Н И К А”


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s