РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ЈАБУКЕ СУ ДОБРЕ ЗА ЗДРАВЉЕ 19. априла 2012.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Удружење грађана за препород општине Рума с пажњом прати предизборне и изборне активности на локалном нивоу. Уочава и анализира појаве, али и подржава потезе који локалну заједницу воде ка бољитку. Један од тих потеза било је формирање Удружења грађана Фамилија предузимљивих грађана за препород општине Рума и њихово регистровање, као групе грађана, за предстојеће изборе. Уследила је и подршка, јер се програми два удружења веома подударају.

Уследила је подршка и због тога што се први пут у изборе упустио један еснаф: предузетници. Елем, скупили  се људи који су се потврдили као предузетници (власници малих и средњих предузећа, занатлије, трговци, земљорадници…), потврђени као домаћини, озбиљни, већином породични људи, одговорни, посвећени послу, раду.

Одлучили су да судбину еснафа сједине са судбином своје локалне заједнице (Рума са својих 16 села) и да, кандидујући се за локалне изборе, кандидују нови живот кроз нове идеје. Живот ослобођен политичких баласта разних врста, баласта који су Србију, па и Срем, па и Руму довели ту где јесте. А где јесте – знамо. Када електронски медији понекад и прикажу Срем, траса је увек иста: Инђија, Пећинци, Сремска Митровица, обе Пазове, Ириг, Шид… Рума? Ретко. И ретко у пожељном контексту. Нпр., пре неки дан, замислите, у нечему је одмах иза Београда: по броју саобраћајних несрећа…

Е, Фамилија је решила да много тога преокрене и препороди.

Ево шта о томе каже господин Душан Абаџин, први на листи кандидата (има их 19) Фамилије предузимљивих грађана за препород општине Рума – Оливер Огњеновић:

“Сматрам да је ова кандидатура историјски догађај за целокупно предузетништво а поготову предузетништво општине Рума које има веома дугу традицију у занатству, трговини…У финансијско-економској кризи предузетници су се организовали са циљем да утичу на креирање своје судбине у смислу стварања бољих услова пословања, чиме ће знатно утицати позитивно и на судбину грађана. Листа је формирана на предлог предузетника из Општинског удружења предузетника (основаног још пре неколико деценија),  Клуба привредника општине Рума (основаног 2009.године) и Уније послодасваца општине Рума (које је први  огранак у некој локалној заједници у Србији) Уније послодаваца Србије, односно Војводине (основан пре десетак дана).“

Абаџин додаје да утицај ове три структуре на локални привредни амбијент мора  и може донети оно што је услов свих услова – нова радна места. Ове три структуре неће пропустити изборну шансу да тај услов створе. Посебно наглашава да ово није политички већ струковни тим на кога свака будућа локална власт у Руми може и треба да рачуна.

Фамилију од осталих претендената на локалну власт разликује оригиналност и у програму и у начину предаје листе. Са медијског аспекта било је занимљиво видети кандидате са листе како у просторије Општинске изборне комисије уносе гајбу пуну дивних, свежих јабука, покривених бројним пакетима са потписима грађана, такође увијеним у папир са мотивом јабука. При том је свако од кандидата такође у руци носио по једну. Јабуке су зелене боје, боје обнове, боје препорода. Зелена јабука је, иначе, маркетиншки симбол ове Фамилије. Општинска изборна комисија је запримила материјал а јабуке су остале да се чланови Комисије освеже. Листа је предата синоћ, 18.априла, у 19 часова.

Има једна дивна књига – “Рума, трговиште у Срему 1718-1848-49“, аутора академика Славка Гавриловића, издање Матице српске, 1969. год. Описана је Рума, од оснивања, па све до до бурних европских година буђења националне свести и настајања нових држава. Али најбитније је што та књига говори о Руми као чувеном и великом центру предузетништва, трговине, занатства, земљорадње… додуше у светлу оних времена. Али, Рума је, кад год је била то и такво трговиште, а била је то до пре пар деценија, била  идеално и пожељно место за живљење, стварање и остајање у њој.

Ко год је врати у такво издање, али не у прошлост, него, дакако, са вештинама и технологијама 21. века, вратиће јој живот, стваран, добар, одржив, жељен.

Рума то заслужује, зар не?

                                                                                                                                Мира Швоња

                                                                                                     

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s