РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ШТА ЈЕ СВЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА (У)РАДИЛА СУПРОТНО ИНТЕРСИМА ГРАЂАНА (2) 5. јуна 2013.

ВОЈНА ИМОВИНА И ДОМ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

УГ за препород општине Рума, одувек а и сад, јесте заинтересовано за економски развој општине. У том циљу веома и интензивно смо радили на изналажењу правих индустријских локација уз критеријуме: да нису у граду, да имају већ решену одговарајућу инфраструктуру, да су за опремање локације потребна што мања средства и, што је  јако битно, да су веома атрактивна за потенцијалне инвеститоре.

Поред (пре више од 40 година одређене) индустријске зоне у Индустријској улици у Руми, најатрактивнија локација за даљи економски развој општине је касарна “Аеродром“ и она је највећим  делом инфраструктурно опремљена – има пут, железничку пругу, гас, воду, ел.енергију, телекомуникације…И – све то на површини од 120 хектара.

Друга војна локација за стамбено-пословне објекте, тржни центар, базене, разна игралишта, могућност “отварања“ слепих улица итд., је касарна !6. мешовите артиљеријске бригаде у Железничкој улици у Руми, са површином од 18,5 хектара.

Трећи војни објекат изузетног архитектонског решења, Дом Војске Србије познатији као Дом ЈНА, је, као велико културно добро – препуштен зубу времена.

У циљу стављања ових капиталних објеката у економску функцију ово наше Удружење је иницирало састанак са челницима општине уз ангаржовање генерала Јагоша Стевановића где је договорено: “Идеја је добра, предузећемо (општинари, прим.аут.) потребне активности.“

Сујета румског општинског руководства није ништа предузела!

Наше удружење се дана 17.новембра 2009. године обратило образложеним дописом Министарству одбране за наведене војне локације а да Дом Војске Србије буде поклон Руми. МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ је у року од 30 дана одговорило веома опширно. Из одговора МО цитирамо: “…У погледу непокретности које се налазе у Руми, а међу којима је и Клуб Војске Србије, у току протеклог времена већ су вођени преговори са Општином Рума која је исказала заинтересованост за поједине непокретности на својој територији, међутим, иако су се водили разговори и достављени писмени захтеви за њено коначно изјашњавање Општина Рума није доставила одговарајућу одлуку о прихватању преноса права коришћења, уз надокнаду (рате, станови…) за војне комплексе за које је заинтересована“ .

Нека читаоци ових редова сами изведу закључак о односу и одговорности румских властодржаца по овим питањима…

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s