РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ШТА ЈЕ СВЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА (У)РАДИЛА СУПРОТНО ИНТЕРЕСИМА ГРАЂАНА (3) 7. јуна 2013.

РУМА – ВАРОШ ИЛИ ГРАД…

Законом о територијалној организацији, уз одговарајуће критеријуме које је испуњавала и Рума, неке територијалне јединице у Србији добиле су статус града. Рума тај статус није добила и тиме је изгубила приоритет у приступу државним фондовима и буџету, као и приоритет у усмеравању страних и домаћих инвестиција ради бржег економског развоја и смањења огромне незапослености на територији целе општине.

На сва упозорења нашег Удружења да локална управа треба да предузме конкретне мере и активности за промену статуса из општине у град, од општинских челника испраћени смо са подсмехом и игноранцијом.

Удружење ипак није одустајало. Веома смо се ангаржовали и путем петиције да Рума добије статус града, само на територији саме Руме прикупљено је (људи су се потписивали на градском Тргу, испред Музеја…стојећи, понекад, у редовима) 4.500 потписа грађана! Комплетна документација, допис, образложење, петиција – упућени су челницима општине, Председнику Општине и Председнику Скупштине Општине, на даљу надлежност и евентуално поступање. И поред низа наших интервенција, усмених разговора и обећања председника Скупштине Општине да ће Скупштина на “наредној“ седници разматрати иницијативу и петицију грађана и донети позитивну одлуку – таква одлука никада није угледала светлост дана.

Удружење је, потом, кренуло, сậмо, другим путем : иницијативу и петицију са захтевом да по Закону о регионалној организацији Рума добије статус  г р а д а  упутило је 4. новембра 2010. године Председнику Републике, Председнику Владе, Министарству за државну управу и локалну самоуправу и Покрајинском секретаријату за лок. самоуправу и међуопштинску сарадњу.

На наш захтев одговорено је из Кабинета председника Владе Србије већ 18. новембра исте године.  Пуну подршку  упутио нам  1. децембра те године и Покрајински секретаријат за лок. самоуправу и међуопштинску сарадњу. Одговор Министарства за државну управу и локалну самоуправу добили смо 23. новембра 2010. године и тај одговор цитирамо у целости:

“Поводом акта који је Кабинет Председника Владе Републике Србије доставио Министарству за државну управу и локалну самоуправу бр. 07-00-01737/2010-01 од 18. новембра 2010.године, обавештавамо вас следеће:

поступак припреме измене Закона о територијалној организацији (“Сл. Гласник РС “, број 129/07) је у току и није окончан јер јединице локалне самоуправе нису благовремено доставиле своје предлоге, па још увек нема законских услова за одлучивање. Дакле, ово министарство поступиће у складу са својим надлежностима у вези са свим иницијативама, укључујући и иницијативу Удружења грађана “За препород општине Рума“ (тадашњи назив нашег Удружења, прим. аут.), када обради све релевантне предлоге који су поткрепљени ваљаним правним основама.

                                                                                        Министар

                                                                               Милан Марковић, с.р.“

 

Румска општинска власт није се уопште оглашавала…

Грађани Руме треба да знају да општинско руководство није хтело да се ангаржује у очувању регистрационог подручја РУ, није заинтересовано за војне непокретности (од Војске нема провизије, као што је има при асфалтирању улица…) као што га не интересује даљи економски развој општине. Није им стало да Рума добије статус града, а самим тим, приоритет у државним субвенцијама и новим инвестицијама.

А за шта је румско руководство било заинтересовано?

Одговор ће дати пред Агенцијом за борбу против корупције и криминала пријављивањем имовине пре доласка на власт и имовине стечене током вршења власти, надамо се не даље од 2013.године.

Да помогнемо читаоцу да још боље разуме: локална власт није била заинтересована за добијање румског статуса града из ових разлога:

*морао би се мењати Статут општине;

*то би произвело нове локалне изборе;

*страх од од могуће изгубљене власти;

*то би произвело губитак моћи и привилегија које румски властодршци уживају…

То, и само то,  их је определило да остану глуви и пасивни поводом петиције грађана, па се зато нису ни организовали да Рума добије СТАТУС ГРАДА.

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s