РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ШТА ЈЕ СВЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА (У)РАДИЛА СУПРОТНО ИНТЕРЕСИМА ГРАЂАНА (4) 10. јуна 2013.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22
Tags: , ,

БАЗЕН ЗА КУПАЊЕ… – “МОТОР“ РАЗВОЈА РУМСКЕ ОПШТИНЕ

 

Ако сте до сада пажљиво читали наш блог, онда сте, из једног од претходних текстова (који говори о потреби преузимања објеката Војске Србије зарад формирања капиталне индустријске зоне и зоне за стамбено-пословне објекте  са додатним садржајима отвореног и затвореног базена и спортским теренима) – могли  закључити колико је беспотребно уложених средстава за опремање индустријске зоне поред ауто-пута, као и у изградњу базена у излетишту Борковац. Беспотребно – јер су могла бити уложена – боље.

Да су општински властодршци хтели да чују, размотре и прихвате предлоге нашег Удружења, сада би, са средствима која су обезбеђена за прву фазу, око 350 милиона динара, у која није урачуната инфраструктура око базена, имали инфраструктурно опремљену локацију касарне “Аеродром“ – 120 хектара, и локацију касарне у румској Железничкој улици – 18,5 хектара.

Да би се отворени базен у Борковцу завршио у првој фази биће потребно да се уложи још 100-150 милиона динара за приступне путеве, паркинге и друге садржаје које сваки базен мора да има. Грађани Руме треба да знају да се, са 4,5 – 5  милиона евра колико ће коштати та прва фаза, могло урадити следеће

*откуп војне имовине и бестеретан пренос над Домом Војске Србије (Дом ЈНА) у власништво општине;

*изградња недостајуће инфраструктуре за предметне локације;

*изградња отвореног базена на правој локацији.

Уместо вођења овакве политике развоја где се са истим средствима решавају три капиталне ствари,  “мудро“ руководство се определило само за базен у Борковцу који ће бити отворен за “зимску сезону“. Али, да би се и то завршило “мудри“  узимају  кредит од 200 милиона динара!!! Од њега, истина, планирају да део употребе за инфраструктуру на индустријској локацији за 22. век, на петљи код ауто-пута. Да су хтели да уваже предлоге Удружења и нацрт урбанистичког решења за локацију касарне у Железничкој улици, Рума би још пре две године, када је финансијски била много јача, имала: комплетно инфраструктурно опремљену локацију касарне “Аеродром“, веома погодну за потенцијалне инвеститоре који би имали атрактивне и аумулативне пројекте.

“Мудри“ треба да знају да се инвестиције траже, да се улагачима нуде одређене погодности и да економски развој мора бити осмишљен. Још једном наглашавамо : нема економског развоја, напретка локалне заједнице и повећања животног стандарда из лон-послова ( послови дораде шешира, купаћих костима, горњих делова обуће, кабловске галантерије, паковања хране за кућне љубимце…). Добит неће доносити ни “капитални“ базен у Борковцу, ни спортске хале у Платичеву и Хртковцима…Напротив, доносиће трошкове за које буџет треба да обезбеди средства. Не негира се потреба ових спортско-рекреативних објеката, али се грађани питају да ли приоритет има економски развој и запошљавање па тек онда надградња друштвеног стандарда. Или – да ли прво треба обезбедити “песму, игру и рекреацију“… а можда ће неко и да ради, некад !?

Такође, са овим средствима, пре две године могла је почети изградња стамбено-пословних објеката у румској Железничкој улици. Са којим погодностима? Идемо редом:

*то јесте локација за 22.век;

*локација би се кроз станове отплаћивале Војсци Србије;

*програмски би се конкурисало код Владе Србије за средства потребна за изградњу социјалних станова;

*упослио би се готово сав румски грађевински и занатски капацитет који је прилично велики и разноврстан;

*обезбедио би се велики број нових радних места, а тиме би растао стандард грађана који својим приходима пуне буџет општине ( не би из Руме бежали главом без обзира тамо где се могу запослити, и тамо, негде, пунили буџете);

*цена изградње станова и пословних објеката знатно би била мања, чиме би се омогућило решавање стамбеног питања за већи број породица;

Уместо свега тога грађани ће у октобру (!?) добити отворени базен, у којем ће, пар месеци касније, моћи да пливају за Крст часни, али ће добити и нова пореска решења са увећаним износима и одлуке о повећању разних такси, како би “мудри“ обезбедили средства за враћање узетог кредита.

Прави домаћини тако никад не раде. Тако раде само они који су опседнути личним интересом – како и колико ће да уграде себе у народне паре.

А докле ће овај народ то да трпи – видећемо.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s