РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ШТА ЈЕ СВЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА (У)РАДИЛА СУПРОТНО ИНТЕРЕСИМА ГРАЂАНА (6) 12. јуна 2013.

КАКО И ЗАШТО ЈЕ ОПШТИНСКА ВЛАСТ ЗАТВОРИЛА СУД У РУМИ

 Крајем 2008.године на дневном реду Народне скупштине Србије нашао се Закон о територијалној организацији судова и тужилаштава По том закону укинули су се општински судови и тужилаштва због боље ефикасности у раду, рационализације трошкова, скраћивања рокова парничења до коначних пресуда, као и због смањења броја судија и тужилаца, углавном због “недостојности“.

Тим предлогом Закона предвиђено је да се за цео Срем формира Основни суд са седиштем  у Сремској Митровици, а, конкретно у Руми, била би јединица Основног суда, као и у свим другим општинама Срема, осим у Ср. Митровици. Због свега тога наше Удружење је алармирало општинску власт да ће тиме нова мрежа судова, напротив, донети све супротне ефекте у односу на образложења у тексту Закона.

Упозорили смо да Суд у Руми испуњава све критеријуме из предлога Закона и за седиште једног од Основних судова у Руми, са судским јединицама у Пећинцима и Иригу. Критеријуми су били да општина има више од 20.000 становника, да има више од 10 судија…итд. А Рума има преко 55.000 становника на територији општине, Пећинци око 20.000, Ириг близу 12.000. У румском Суду је радило 20 судија.

У то време су у Народној скупштини седела два посланика из Руме, један из редова СРС, један из редова ДС. Посланик СРС-а имао је низ квалитетних примедби на предлоге текста Закона и путем амандмана се залагао да у Руми буде седиште Основног суда са две јединице за Ириг и Пећинце.

Други народни посланик (ДС), у првој дискусији, здушно је бранио предлог Закона одричући се Основног суда у Руми. Сутрадан, тај исти посланик (ДС) подноси амандман којим предлаже да седиште Основног суда буде у Руми. Сасвим оправдано: румски Суд је био потпуно реконструисан, информатички опремљен, попуњен потребним бројем судија и тужилаца, имао је висок квалитет пресуда а оптерећења судија била су у средњим просечним вредностима, као код већине бољих судова.

Тај послушни, мали посланик ДС-а у дану за гласање није гласао за СВОЈ амандман и – Рума остаје без Основног суда. А тај његов глас“против себе“ донео је следеће последице:

*Рума је остала без Суда;

*десет (10) судија није реизабрано и три године су, седећи код куће, примали зараду, док Одлуком Уставног суда нису поново реизабрани;

*пресељење у основни суд трајало је неколико месеци а онда још неколико месеци нису биле заказиване расправе по предметима;

*странке, сведоци, адвокати, вештаци…путовали су на рочишта у Ср. Митровицу у Основни суд ;

*расправе су често биле отказиване због недоласка сведока удаљених и до 80км од седишта Основног суда;

*судије-парничари из околних општина путовали су у Основни суд у Ср. Митровицу, узимали предмете и јавним превозом се враћали у своје судске јединице (Стара Пазова, Инђија, Рума, пећинци и Ириг); били су изложени низу проблема због недолазака неког од позваних на рочишта, рочишта би се одгађала, судије и дактилографи напуштали би суднице и остајали на ходнику јер немају обезбеђену радну просторију да се припреме за наредно рочиште;

* Суд и суђења су били све неефикаснији.

То је био, и још увек је, општи хаос.

Последице које је изазвао мали посланик ДС-а гласајући против свог амандмана смо навели. Осим тих наведених, остале су и тешке нематеријалне, трауматичне последице неизабраних судија, исплата зарада за 10 неизабраних судија за пуне 3 године, малтретирања грађана…листа последица је заиста веома дуга.

Гледано и израчунато са ове дистанце узрокована је директна материјална штета од неколико милиона евра само за подручје Срема. У централној Србији то хаотично стање било је још израженије, тако да се материјална штета процењује на више десетина милиона евра.

Опет су то све платили грађани Србије, односно Срема, односно Руме а “њихов“, ДС-ов, посланик Влатко Ратковић сада “мудрује“ у Извршном већу, у Новом Саду, као заменик секретара у Покрајинском секретаријату за енергетику. И – и даље је, дакако, општински одборник у Руми. Личну одговорности за све ово – нема нити је осећа, јер је он служио својој странци а не грађанима иако га ти грађани плаћају, а не странка, па макар то била и ДС.

Новим изменама и допунама Закона о територијалној организацији судова и тужилаштава предвиђено је да се Руми врати Основни суд.

Али основно питање остаје: ко ће, и да ли ће икад неко одговарати од оних који раде против интереса грађана, од оних који директно или индиректно завлаче руку у џепове грађана, од оних који све већи број грађана терају пред Народне кухиње. Док грађани стоје у реду за парче хлеба и порцију киселог купуса, Влатко Ратковић, пун себе и својих политичких “достигнућа“, вози се покрај њих црним лимузинама, што аудијем, што мерцедесом…

Али није Влатко сам. Његови истомишљеници су сви “мудри“ из локалне румске власти.

Докле?

Докле год бирачи поклањају гласове онима који од тих бирача праве социјалне случајеве.

Сетимо се  савета са снагом завета Др. Арчибалда Рајса из 1928.године : “Чујте Срби – чувајте се себе!“

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s