РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ШТА КРИЈЕ УГОВОР О ЗАКУПУ БИВШЕГ СДК-а У РУМИ? 13. јуна 2013.

Filed under: 11. Ruality,16. Други пишу — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

ИЗВОР:

http://grad-ruma.net/ruma/80-vesti/4322-ta-krije-ugovor-o-zakupu-bivseg-sdk-a-u-rumi

Duže vreme po Rumi kruže razne priče kako je prilikom davanja u zakup dela zgrade bivšeg SDK u najstrožem centru Rume došlo do kršenja zakona, te da je ovaj elitni poslovni prostor izdat firmi „MM99“ iz Stare Pazove koja ga je izdala u podzakup firmi „Idea“ čime je prekršen Statut opštine Ruma, kao i Zakon o javnoj svojini Republike Srbije, što je omogućilo protivpravno sticanje koristi izvesnim licima.

Šta krije ugovor o zakupu bivšeg SDK-a u Rumi?Posle više zahteva upućenih nadležnima u Opštinskoj upravi Ruma, tek nakon obraćanja Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali i obimnoj prepisci između Poverenika i Opštinske uprave Rume, portalu je napokon dostavljena kopija Ugovora o zakupu poslovnog prostora u ulici Glavna br.172 u Rumi, odnosno zgrade bivše SDK u centru Rume.

Samim uvidom u Ugovor lako se može utvrditi da zakupac nije pravno lice koje koristi poslovni prostor obuhvaćen Ugovorom o zakupu poslovnog prostora br. 361-45/10 od 14. jula 2010.godine, što je suprotno članu 34. stav 3. Zakona o javnoj svojini („Sl.Glasnik R.Srbije“ 72/2011) i u skladu sa stavom 4. istog člana takav ugovor je nevažeći.

Trenutno ne želeći da ulazimo u dalje istage, a u želji da se što pre prestane sa protivzakonitim radnjama na štetu svih građana Rume, obratili smo se Javnom pravobranilaštvu Opštine Ruma gde nam je objašnjeno da je za pokretanje postupka za raskid spornog ugovora potrebno obaveštenje Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Opštine Ruma. Portal se obratio direktno načelniku tog  Odeljenja Luki Zagorcu koji nam je odgovorio da odeljenje na čijem je čelu nema nikakvu nadležnost u ovom slučaju, a svaku odgovornost za pokretanje traženog postupka prebacio je na Javnog pravobranioca Opštine Ruma, što nas je ponovo dovelo do kancelarije Javnog pravobranilaštva, uz zahtev da nam se pojasni ova „ping-pong šetnja“ kroz opštinska odeljenja.

Šta krije ugovor o zakupu bivšeg SDK-a u Rumi?

Kao dokaz svojih tvrdnji, Javni pravobranilac, gđa Rakić, dala nam je na uvid delove spisa ranijih postupaka za raskid Ugovora o zakupu usled istih ili sličnih okolnosti u kojima se jasno vidi da je podnosilac zahteva Odeljenje za urbanizam i komunalno-stambene poslove Opštinske uprave Opštine Ruma.

Kako se iz spisa vidi, pokretanju postupka za raskid ugovora prethodio je „Zapisnik o uviđaju“ sačinjen i potpisan od strane građevinskog inspektora Građevinske inspekcije Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove Opštinske uprave Ruma Slobodana Ðurđevića, a na čijem čelu se nalazi gorepomenuti Načelnik Luka Zagorac!

Objašnjenja od Zagorca nismo mogli da dobijemo, jer je „načelnik otišao na godišnji odmor„, rečeno nam je u Opštinskoj upravi.

U razgovoru sa nekoliko advokata, došli smo do saznanja da je ovakav ugovor pisan u stilu amatera ili pravnika početnika, jer se iz ugovora jasno vidi da ne piše ko je pravni zastupnik druge strane, tj. firme „MM99“ iz Stare Pazove.

Pošto je portal ostao uskaćen za precizan odgovor ko je ispred Opštinske uprave zadužen da pokrene postupak za osporavanje ovog štetnog i protivzakonitog ugovora, Grupa građana „Moja Ruma“ učinila je to direktnim zahtevom Javnom pravobraniocu Opštine Ruma, od koje se očekuju nove informacije o toku procesa raskida ovog ugovora.

Celokupan tekst ovog Ugovora možete pročitati ovde.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s