РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ИГРОКАЗ: ЈЕЛ’ ЗНА ЛЕВА ШТА РАДИ ДЕСНА….? 17. јуна 2013.

Filed under: 11. Ruality — РУМА via СРБИЈА @ 6:22
Tags: , ,

Место радње: најпопуларнија Месна заједница на територији општине Рума – има чак и свој сајт, али и лепу, велику салу.

Време радње: прва субота маја ове године.

Радња: свадба и прикљученија.

Учесници радње: млада, младожења, сватови и – сервисно особље (Месне заједнице) комада један.

Ток радње: сви чинови игроказа теку паралелно.

 

Око 150 весељака сабрало се да великим свадбарским слављем пропрате венчање двоје младенаца који би да уплове у  брачне воде. Трошак те замисли уговара  се са најпопуларнијом и, због величине, најадекватнијом,  општинском Месном заједницом, по цени од 15.000,00 динара за закуп сале, а по ценовнику (!?) који за те, прилике,  МЗ нуди. Тај износ  уплаћује се  на текући рачун МЗ.

На располагање се свадбарима ставља одговорно лице МЗ – сервисно особље комада једанкоје у тој МЗ обавља дужност секретара, за плату из општинског буџета.

Стављање на располагање подразумева: припремање сале; дочекивање и распоређивање свадбара; прихватање и одлагање поклона на одређено место; сервирање пића и хране, и то редом: предјело, чорба, сарма, печење, салате, торте и ситни колачи. А кад све прође – сала се накнадно доводи у првобитно стање, да би била спремна за нове договоре и уговоре.

И – свадбени бал може да почне.

Али!

Такво нешто не може ни да се замисли без дискретно договорене посебне накнаде за комада један сервисног особља коју то сервисно особље договара са главним финансијерима свадбе (родитељи младенаца и младенци, углавном). За ову свадбу то је било око 6.000,00 дин. готовине, наравно лично, на руке, што договарачи свадбарске стране прихватају..

И – свадбени бал тек тада може да почне!

А онда  сервисно особље комада један почиње своје “обавезе“: кад је сместио сватове, редом износи наречени мени, но, од свега помало  редом пакује и у већ припремљену, али пажљиво сакривену, овећу кутију, у дискрецији кухиње припадајуће сали. Пред изношење чорбе, некако омашује, па у супијерама завршава само текућина, не и месо, којег је богата свадбарска чорба – пуна… Гости се буне, али узалуд, јер је сервисно особље комада један, примајући поклоне оних сватова који су мало окаснили, управо у горе-наведену-кутију – одлагало боце пића. А обашка што у највећој свадбарској еуфорији, баш пред сервирање печења, пуца мокри чвор у тоалету. Тада, сервисно особље комада један брзо санира поплаву и, не стигавши да опере руке – слаже раскошно печење на прадле и износи их као прави професионалац. Можда је постигао ту брзину и зато што је за слагање печења и поклона закаснелих сватова у горе-наведену-кутију, а не само за свадбаре, имао 2 малолетна асистента.

А сад – мало математике: тако једно 3 – 4 пута месечно, и у другим, ценовником МЗ дефинисаним коришћењима сале, а по захтевима грађана (осим свадби, ту су рођендани, испраћаји, даће…), плус горе-наведених-кутија, опет, рецимо, 4… Бољим математичарима постаје јасно који и какав је ово игроказ.

Увек при руци, сервисно особље комада један лепо и поштено обавља дужност секретара МЗ… А можда га зато често нема на том радном месту јер треба времена и за дискретно договарање накнада

Ма, ко то каже да се у Руми тешко живи? Само треба бити тамо где је омогућено да се живи лепо.

Лепо? Е, благо нама од овакве лепоте !!!

 

 

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s