РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

РУМА – “МАЛА ШВАЈЦАРСКА“, АЛИ ЗА КОГА, ПРЕДСЕДНИЧЕ ОПШТИНЕ, ГОСПОДИНЕ ВУКОВИЋУ 28. јуна 2013.

Председник румске општине, усхићен резултатима које румска општина “постиже“ у “економском развоју“, објави ономад у медијима која су плаћена из општинског буџета, односно, из џепова грађана ове сиромашне, ојађене општине, да је Рума – мала Швајцарска. Вероватно Председник општине, гледајући себе у кривом огледалу, види све лепе слике“изграђених“ фабрика, срећних и насмејаних радника како хрле задовољно на посао, и како, после једномесечног рада, подижући своје накнаде у банкама, још срећнији иду својим домовима са “швајцарским зарадама“.

Баш такве “швајцарске зараде“ остварују се на лаким пословима: шивењу горњих делова обуће, шивењу купаћих костима (та, имаћемо базен…једном), кабловској галантерији, сутра ће се правити туљци за шешире…и све тако редом, на “високо-софистицираним“ технологијама и високо образованом радном снагом. Те Румске швајцарске плате су десет (10) пута мање од плата у Швајцарској. Заборавио је председник да, ако је био у Швајцарској и преспавао, можда, у Цириху или Базелу, па, када је устао, да је видео озарена лица швајцарских радника када иду на посао, или иду из банака, када подигну зараду. А да није био у Швајцарској, онда је вероватно сањао, па му се од Руме привиђа Базел и уместо радно-интензивних грана привреде које он развија, са малим органским саставом капитала и ниском акумулацијом, после умивања у испрсканом огледалу види “своја“ локална јавна предузећа.

Сада је поново усхићен, на посао иду његови партијски другови, његови добошари, гласачи, полтрони… И то је све у кругу румске Двојке. Е, ту су плате “главних менаџера“ већ 2011.године биле око 140.000,00 динара, илити 1600 евра. Па, лепо! То је за Србију по швајцарски. А изван круга румске Двојке разборити председник општине “нема одговорности“. Ту за социјалну зараду раде ти “румски швајцарци“: у реду, код казана Црвеног крста, стоје са пластичним кантицама грађани Руме који се, можда, прехрањују од швајцарских донација.

У кругу румске Двојке је румска савест, румска власт са својим службама и већина румских јавних предузећа. А ван круга румске Двојке су чак и образовање, здравство и социјална заштита. Сва социјала живи ван чувене Двојке. А далеко од очију – далеко и од срца.

Али, господине Председниче, та социјала, осиромашени сељаци и  стари, пензијама понижени пензионери, углавном пуне буџет и приходе Јавних предузећа, које ви галантно трошите. Није вас ни стид што ваших неколико менаџера (чије ли су само дипломе купили?) у сваком јавном предузећу имају већу плату од доктора-специјалисте, да се не помињу професори, просветни радници који нам регрутују генерације за садашњост и будућност.

Докле год ви, из румског круга Двојке, трошите народне паре, докле год сарађујете са онима који су због “поштеног“ рада у затвору – за вас је Рума мала Швајцарска. Баш вас брига што је незапосленост у Руми преко 30%, што велики број младих иде путем дроге, алкохола и што иде из Руме, што даље од свог родног места, што велики број пензионера издржава синове, снахе, кћери, зетове, унуке, праунуке чак, и што је све већи број грађана веома далеко испод линије сиромаштва.

Ви са својим окружењем имате куће, станове, виле, базене, џипове и приватизована јавна предузећа за ваше (већином у иностранству школоване) синове, снахе, кћери, зетове, унуке, праунуке чак, укључујући и своју браћу, тетке, стрине…а да не спомињемо шта све  за љубавнице, тек, може.

Е – то нема ни у Швајцарској. По свему набројаном Рума је, захваљујући вама и онима који су са вама на власти – превазишла и Швајцарску.

Господине Председниче, допредседниче, остали председници, поглавници и доглавници (у виду начелништва и директорисања јавним предузећима и јавним установама) морате се погледати у огледалу реалног живота. Ово огледало је сво муљаво и мусаво а такви сте и сви ви у том огледалу. А и без огледала сте такви.

И поред свих намета које грађани плаћају за ваш удобан живот, било би им најјевтиније да скупе преостала новчана средства и да вама, властодршцима, румсим велможама у тројцу (Вуковић, Кардаш, Боровић) коме је једини кормилар лична корист, купе карту у једном правцу.

Али не за Швајцарску, јер би и њу економски урушили, већ за Северну Кореју јер тамошњи систем “демократије“ вама одговара.

Срећан вам пут и срећно вам преселење из румског круга Двојке – на следећим изборима.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s