РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

СКАДАР НА БОЈАНИ 24. јула 2013.

Filed under: 15.Србија данас — РУМА via СРБИЈА @ 6:22
Tags: , , ,

Пре неки дан, у једном од јутарњих програма са телевизије са националном фреквенцијом (не именујемо јер је крајње опскурна, али изјутра уме да доведе занимљиве госте) “наступио“ је министар за грађевину и урбанизам у Влади Србије Велимир Илић. “Наступају“, иначе, свако мало пред реконструкцију Владе.

Дакле, ништа необично што се “наступања“ тиче. Али!

У једном делу “наступа“ Министар искāза следеће : Србијом кружи око десетак учесника грађевинских тендера са претњом осталим учесницима на таквим тендерима, да ће  обарати тендере уколико им се не плати 10.000 евра (по учеснику тендера) или ако они не буду “победници“ тендера.

Ни три пута прочачкати уши, ни три пута протрљати очи или се уштинути да схватиш шта си чуо!

Дакле, десетак хохштаплера у овој земљи ће  тражити 10.000 евра, или да они буду изабрани за извођаче грађевинских  радова, иначе ће тендер(и) бити оборен(и). По министровим речима ти “обарачи тендера“ имају снажне правне тимове иза себе који знају како се тендери обарају. Министар такође каже да надлежне службе раде свој посао на утврђивању чињеница о којим и каквим  “обарачима тендера“ је реч.

Министар једино није рекао да су закони ове земље у области грађевинарства и урбанизма такви да је, напросто, излазак на сцену “обарача тендера“ било питање времена. Расправа у Народној скупштини о горућим темама грађевинарства и урбанизма показује, а опозиција разапиње, да је ова област и ресор у врло ојађеном стању због вишедеценијског харача неких некадашњих “обарача тендера“ који су били врх власти, чак, а и другачије су се звали. Тај корумпирани бирократски планктон који је седео по СИЗ-овима, секретаријатима – данас одељењима за урбанизам и комунално-стамбене послове и разни фондови, дирекције за изградњу….опстаје и даље. Али, њих сад “хараче“ други. Односно, дају им инструкције и новце да раде како се тим новим харачлијама хоће.

Рума је пре пар недеља имала “задовољство“ да један такав локални “обарач тендера“ позове све румске  надлежне службе и инвеститоре на кратак и јасан “брифинг“.  Том приликом им je саопштиo како ће његова цена изградње стамбених (и пословних) објеката бити мања за скоро трећину вредности од тренутних цена. Његових cca 550 евра против cca 650-800 евра цене по м2 код других. И – тачка.

Проста економска анализа о вредности изградње једног м2  говори да улазна цена не може бити мања од cca 600 евра. У преводу: улазна цена или подразумева да новопечени “обарач тендера“ има тоне и тоне краденог грађевинског материјала, или да је перачина великог новца на видику. Шта год је – страшно је.

Министар Илић лепо “наступа“. Али, све личи да је овим новим харачлијама само дао сигнал да зна за “радњу“. А у лепој земљи Србији која нема државу и законе који је чине државом – то увек значи две ствари: или да се обавесте они који врше криминализоване радње да ће “држава“ прорадити у правцу истраге и гоњења, или да се “не заобилази“ надлежно министарство у обарачко-тендерском мешетарењу.

Шта год је – страшно је.

А лепа земља Србија без државе – ћути. 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s