РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

IN MEMORIAM 7. новембра 2014.

Filed under: 02. Рума + 16 — РУМА via СРБИЈА @ 6:22
    JOVICA DOROŠKI  Dipl.inž poljoprivrede        1957-2014

JOVICA DOROŠKI
Dipl.inž poljoprivrede
1957-2014

Petog novembra 2014.god. na voganjskom groblju, sa suzama u očima i bolnim pritiskom u grudima, oprostili smo se od našeg druga, prijatelja i dugogodišnjeg Predsednika Upravnog odbora Udruženja građana za preporod opštine Ruma  JOVICE DOROŠKOG.

Iako se poslednjih nekoliko godina hrabro borio sa opakom bolešću, isto tako se sa ogromnim žarom i verom da moraju doći bolji dani, do unazad nekoliko meseci borio i za ostvarivanje Programskih ciljeva Udruženja  kako bi naša lokalna zajednica još u 2012. godini bila na nivou perioda ekonomskog razvoja  između 1977. i 1985. godine. Premda je bio pod teretom opake bolesti, sve nas, njegove prijatelje i saradnike, impresionirao je njegov duh borbe i optimizma, uz česte osmehe iz kojih je zračila toplina jedne iskrene, časne i poštene ljudske duše. Njegove iskrene oči i toplina osmeha vraćali su nam veru da ne treba da klonemo duhom, da snagom volje, znanja i uzajamnog drugarskog i prijateljskog odnosa možemo i moramo dalje u istrajavanju realizacije naših ideja i Programa. I sve to zarad stvaranja uslova za novi razvoj, zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo, kulturu…  u interesu građana opštine Ruma i šire, bez obzira na starosnu strukturu, nivo obrazovanja, bez bilo kakvih primesa nacionaslne, verske, rasne i političke diskriminacije.

Kako naš drug Jovica potiče iz časne seljačke porodice, a seljačka logika je bila i ostala zdrava i inspirativna (mada vlasti sa svih nivoa nikad za to nemaju sluha), Jovica je i kao intelektualac, vođen tom logikom i znanjem – uistinu bio pravi borac za razvoj i napredak u svim sferama društvenog života, uvek zanemarujući svoje lične interese. U prilog istinitosti predhodnih tvrdnji, rečenica i reči o samo nekoliko karakternih osobina našeg prijatelja i člana Udruženja, svako ko pročita ove redove moći će da donese svoj lični sud i stav. Neki će se prepoznati kroz lik i delo Jovice Doroškog; neki će doneti negativan zaključak zamerajući mu što je bio svoj, što nikada i kod nikoga nije išao po “svoje“ mišljenje“, a licemerstvo mu je bilo apsolutno strano.

Kada se veliki rumski poljoprivredni kombinat “Agroruma“ gotovo raspao, organi upravljanja “Agrorume“ postavili su Jovicu na mesto direktora Kombinata. Samo nekoliko dana bilo je potrebno Jovici da uvidi i utvrdi  kako su “Agrorumu“ uništila dva bivša rukovodstva unutar Kombinata potpomognuta od  mentora sa strane. I sve zarad lične koristi, kako kroz malverzacije koje su činili,  tako svodeći ogroman kapital “Agrorume“ na nivo vrednosti “tepsije ribe“ kako bi kroz proces pljačkaške privatizacije ostvarili za sebe što veći procenat. Taj procenat zove se mito i korupcija. Uvidevši sve to, uz spoznaju da su u sve uključeni svi nivoi vlasti, Jovica, kao častan i pošten čovek – podnosi neopozivu ostavku samo posle nekoliko dana od imenovanja.

Sledećii primer koji opisuje ovog Čoveka je iz bliskije prošlosti, kada je Jovica ispred našeg Udruženja bio naš kandidat na listi na lokalnim izborima za lokalnu samoupravu 2008.godine. Jovica je bio naš kandidat u izbornoj jedinici Voganj. Bez kampanje, zborova, i bilborda, samo uz flajer Udruženja koji je podeljen žiteljima Vognja, i pored 14 drugih izbornih lista, Jovica je sam osvojio 25% glasova u svojoj izbornoj jedinici. Dalji sled događaja bio je da je na prvoj sednici novog saziva Skupštine opštine Ruma Jovica položio odborničku zakletvu i glasao za izbor Predsednika SO. Na narednoj  sednici SO, kada su birani  Predsednik opštine Ruma i njegov zamenik – Jovica je digao svoj glas i izneo argumentovane razloge zbog čega tadašnji kandidat za Predsednika opštine ne treba i ne može da bude biran na tu funkciju.  Već nakon tri dana dobija Odluku o oduzimanju odborničkog mandata. Taj mandat nije bio vraćen Udruženju nego koalicionom partneru vladajuće stranke (DS).

Da Jovica Doroški nije bio onaj svoj Jovica, borac za pravo i pravdu – mogao je drugačije da obezbedi i sebe i svoju porodicu i budućnost svoje dece. I  mogao je da se leči, a ne da poslednjih godina života,   teško bolestan, radi i po 12, i po  18 sati svakodnevno, za minimalnu zaradu kod nekoga kome je “Agroruma“ bila “majka“. Takvim teškim radom Jovica se nije ponizio, pokazao je da  može sve, da se može i sa poslednjim atomom snage boriti pošteno za nekoliko hiljada dinara, kako bi omogućio svojoj deci da se iškoluju.

Ima još mnogo primera  o tome kakav Čovek je bio naš Jovica, naš prijatelj,  u svom relativno kratkom životu. Jovica nije lik iz nekih izmišljenih pripovedaka, već je Jovica Doroški stvarna ličnost – principijelan, odličan i hrabar borac za pravo i pravdu, mada bi neki rekli da je zarad sebe i svoje porodice  trebalo da je bio lik iz one pripovetke. Zato Jovicin fizički odlazak od nas iz Udruženja doživljavamo kao gubitak člana porodice. Ali Jovicin duh, ideje, blagi i topli osmeh – biće nam još veći podsticaj da istrajemo na Jovicinom putu.

Jovice, druže i prijatelju, Ti ostaješ u srcima svih članova, saradnika i simpatizera Udruženja kao veliki svetionik, sve dok hodamo po ovoj napaćenoj zemlji Srbiji.

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA PREPOROD OPŠTINE RUMA

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s