РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

ПИСМО 8. децембра 2014.

Filed under: 03. Политика — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

U “Блицу од четвртка,  04. децембра 2014. године, на стр 4. објављено је: Пајтић: Политички програм ДС.

“Председник Демократске странке Бојан Пајтић упутио је јуче писмо амбасадорима у Србији у којем их позива  да владама својих земаља укажу на флагрантно кршење људских  права и политички прогон неистомишљеника који се, под окриљем борбе против корупције, дешава у Србији. “

Уз дужно поштовање Програма ДС, као и програма других партија, могло би се закључити да не постоје програмски неспоразуми већ неспоразуми партијских елита, као последица елитне нетолеранције и нужног дијалога.

fingers_crossed____by_pyroklutz94-d33pl0a

fingers_crossed____by_pyroklutz94-d33pl0a

Корупција је угрозила читав наш систем и није настала под утицајем само једне партије. Све су партије, мање или више, допринеле, или нису, бар, спречавале настајање корупције. Било би целисходније да се постигне консензус свих партија о нужности решавања овог проблема; свака партија да то учини у својим редовима, а тек онда да се бави проблемима корупције у другим партијама. Тражење подршке од страних фактора је одраз неспособности у решавању домаћих проблема с једне стране, али и тврдња да је елитни врх ДС једини у праву, што се не може доказати. Пре би се могло тврдити да је корупција настајала и узела маха у време спровођења приватизације, а пре тога, догодио се прогон руководећих кадрова у свим делатностима преко “кризних штабова“ само зато што не припадају ДС-у. Залагање за формалну демократију не повећава демократичност ако се она укида путем мера суштинске демократије. А управо тим мерама је омогућено остваривање основних људских права, посебно право на рад, што значи право на голу егзистенцију.  О овоме се зна по томе какве су последице вођења политика Фонда за развој и Развојне банке Војводине, не спорећи неке позитивне стране.

Програми свих партија, који су идејно различити, своде се на највећи степен сличности у изборној кампањи. Сви изборни програми нуде бирачком телу само оно што су жеље бирачког тела. Ова појава упућује на потребу подсећања на изворне програме и њихову допуну.

Не треба губити из вида да “истинит исказ“ мора имати смисла, док смислени исказ не мора бити “истинит“. “ Ауторитарно друштво се, пре свега, заснива на ауторитарном концепту истине. Али једна ствар која убеђује није још због тога истинита: она је просто убедљива“ (Ниче).

Крајњи смисао науке (а и политике) није у томе да опише, дефинише, мери, уопштава, објашњава, предвиђа и контролише стварност.

Крајњи смисао науке (а и политике) је да помогне у решавању основних људских проблема. Предмет науке није стварност (на шта се позивају политичари) већ наши проблеми у вези са том стварношћу.

Advertisements
 

3 Responses to “ПИСМО”

 1. kojadin Says:

  pitanje korupcije je opste pitanje drzave a bogami i Evropske Unije / onog dela koji se oslanja na Velikog Brata / pa se angazovanje mora umnoziti tj institucionalizovati ,
  Mislim da je potrebno pokrenuti pitanje sastava zakonodavnog tela, skupstine
  Sve sto sledi bilo bi podrzano od sirih slojeva Drustva.

  • РУМА via СРБИЈА Says:

   Potpuno ste u pravu. Da li civilni sektor društva, onaj koji nije na vlasti može putem građanskih inicijativa (skupljanjem, npr., dovoljnog broja poptpisa i sl.) pokrenuti ta pitanja u našoj Narodnoj skupštini?

   • kojadin Says:

    Civilni deo drustva je onaj deo koji priznaje i upotrebljava UNIFORMNOST koja je humanost civilizacijsko napredovalje sa ljudskim atributima .Uticaj ovog dela drustva ce biti veci ako se i ostali deo drustva , koji je mnogobrojniji i uticajniji pocne vise koristiti osobinama humanosti ,ljudskosti duhovnosti.
    Osoba koja je izazvala reakciju Vaseg udruzenja se krije iza porekla duhovnika a cini stvari koje nisu u skladu sa osobinama jednog duhovnog , humanog coveka , jer problem se resava u svojoj kuci u razgovoru toleranciju sto se nece postici ako se ukljuce faktori sa strane.
    pozdrav


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s