РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

KAKVA JE SUDBINA ŠKOLOVANJA VETERINARSKIH PROFILA U RUMI ? 11. децембра 2014.

Filed under: 11. Ruality — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Udruženje građana za preporod opštine Ruma učestvovalo je u Reviziji Strategije razvoja opštine Ruma 2015-2020. Svojim pismenim izjašnjenjima i predlozima ovo Udruženje je  dalo svoj  doprinos u radnim grupama ekonomija, infrastruktura i društvene delatnosti. Na kraju javne rasprave o Reviziji Strategije dali smo u pisanoj formi svoja konačna razmišljanja.

Prema našim analizama među našim najvažnijim predlozima  bili su: ruralni razvoj i  poljoprivreda, kao i organizovanje  sistema edukacije proizvodnih profila i sistema stimulacije edukacije proizvodnih profila. Dakle, apostrofirali smo pitanje obrazovanja proizvodnih profila koji nedostaju i u našoj lokalnoj zajednici – električari, monteri, veterinari, tesari, zidari, limari i dr.

Razvoj događanja oko privatizacije Agrorume ukazuje na postojeću realnost da rumska Poljoprivredna škola ostane bez uslova da školuje profil veterinarskog tehničara.

Naime, sudskim rešenjima o priznavanju vlasništva nad objektom gde se vrši praktična obuka veterinarskih tehničara, kao i  zahtevom za iseljenjem iz postojećeg objekta, a nepostojanjem objekta gde bi se vršila obuka  – Poljoprivredna škola gubi licencu za obrazovanje te vrste profila.

Nemarnim odnosom prema ovom slučaju došlo je (u periodu 2002-2012 godine) do gubljenja licence za obuku veterinarskog profila a u vreme kad se javlja velika potreba za razvojem stočarstva, posebno svinjogojstva.

Postojećim propustima i nečinjenjem ili lošim činjenjem – objekat o kome je ovde reč  je sada “vlasništvo“ novog vlasnika koji nije u obavezi da razmišlja o sudbini škole.

Ironija je očigledna: objekat u kome su se đaci učili pretvara se u tovilište, a ko će u njemu  raditi…

Time se gasi tradicija obrazovanja  stručnih  kadrova koji su se još  od 1962. godine školovali u Rumi. Ko je taj ko bi trebalo da spreči da se dogodi nezamislivo – da poljoprivredni kraj ostane bez neophodnih poljoprivrednih profila?

 

Advertisements
 

2 Responses to “KAKVA JE SUDBINA ŠKOLOVANJA VETERINARSKIH PROFILA U RUMI ?”

  1. kojadin Says:

    Da li se ponavlja slucaj porodilista u Rumi voleo bih da se to ne desi..

    • РУМА via СРБИЈА Says:

      Ponavlja se ako se ne suprotstavimo jer je u pitanju strateška privredna grana i za opštinu i za region Srema i šire. Za “povratak“ porodilišta organizovana je peticija građana… Za neukidanje školovanja profila veterinarski tehničar za očekivati je brzu i smislenu reakciju lokalne uprave da se to ne dogodi.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s