РУМА via СРБИЈА

За мислеће људе

УРЕЂИВАЊЕ ИЛИ СМАЊЕЊЕ ПЕНЗИЈА? ИСПЛАТА ПЕНЗИЈА ЗА МЕСЕЦ НОВЕМБАР 2014 12. децембра 2014.

Filed under: 04. Економија — РУМА via СРБИЈА @ 6:22

Републички фонд за пензијско-инвалидско осугурање запослених је 10. децембра т.г. исплатио пензије корисницима –  50% аконтације за месец новембар.

Корисници се о томе извештавају по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија. Свим корисницима је јасно да се у начину исплате није ништа променило. Начин исплате остао је исти. Једино се променила висиона пензије код корисника чија је пензија већа од 25.000,00 динара.

Законодавац је усвојио  Закон о привременом уређивању начина исплате пензија. Но, једно је назив Закона а сасвим друго његова садржина. Тешко је веровати да предлагач учини овакав пропуст, као и законодавни  Одбор  Народне скупштине и, на крају, и сама Скупштина. Очита је несагласност назива и садржаја овог Закона. На овај начин се обмањују грађани. Садржина се не може ублажити формом – неадекватним називом закона. То је јасно и онима којима право није струка, а правници прећуташе да кажу своје мишљење.

Термин “привремен“ је неодређен, јер неким корисницима ће та привременост бити трајна.

Привремено умањење пензија би требало да значи да ће умањени износ бити накнадно исплаћен. Ако тако не буде онда се ради о временски трајном умањењу.

Оваква мера Владе не може имати реформски карактер из простог разлога што се не базира на истинитим подацима. Доносити меру само на основу стеченог права на висину пензије а без социјалне карте корисника пензије, указује да Влада није водила рачуна о социјалном положају породице. Нису угрожени пензионери као појединци, али је многима породица егзистенцијално угрожена јер од пензије живе и млади – деца и унуци. Оваква мера за коју Влада добија похвале појединих носилаца функција у ЕУ, је контрапродуктивна. И не само то! Она је противуставна  и јер задире у стечена права.

Не могу се остварити буџетски приходи без законске основе, нити се може Законом о буџету водити економска политика у правно неуређеним државама. Промена својинских односа је само покушај преласка једног у други (још недефинисани) систем. Слаб је ослонац на пензионере да се излази из кризе, а, истовремено, највећи број младих први радни однос не може засновати пре 30-те године старости. Смањењем пензија и њима се угрожава или погоршава егзистенција.

Убеђени да је и Влади интерес да се укупно стање у земљи превазиђе што пре, верујемо да ће Влада вршити отклон од лоше конципираних и донетих мера и прописа који су контрапродуктивни.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s